просмотров
Yosh ulg'aygani sari kaltsiyga ehtiyoj ortadi: agar o'rtacha yoshda odamga 1000 mg Ca kerak bo'lsa, 60 yildan keyin ehtiyoj kuniga 1200 mg ga oshadi. Shunga qaramay, nafaqat kaltsiyni iste'mol qilish organizm uchun muhim, balki uning so'rilishi ham muhimdir, bunda protein va D vitamini ham bor.
Shu sababli, kaltsiydan tashqari, protein va D vitaminini o'z ichiga olgan oziq-ovqatlarni iste'mol qilish kerak, ularning o'rnini quyoshda bir oz sayr qilish bilan almashtirish mumkin. An'anaga ko'ra, tvorogni asosiy manbai sifatida kalsiyni eslaymiz, ammo tarkibida oson hazm bo'ladigan mineral mavjud bo'lgan ko'plab mahsulotlar mavjud.
Tuxum po'sti. 5 gramm og'irlikdagi bitta tuxumning po'stida 2 gramm kaltsiy bor. Po'stloq maydalanganda u bir choy qoshiqni tashkil qiladi. Yarim choy qoshiqda kattalar uchun kunlik Ca darajasi mavjud. Shuni unutmangki, bir xil miqdordagi 1200 gramm kaltsiy tvorog tarkibida bo'ladi. Tuxum po'stidagi kaltsiyning yana bir afzalligi shundaki, uning tarkibida oson hazm bo'ladigan matritsa oqsillari mavjud.
Qattiq pishloq
Parmezan - bu kaltsiy miqdori ko'p bo'lgan pishloq turi, uning 100 grammida 1,184 mg kaltsiy mavjud bo'lib, bu odamlar uchun kundalik ehtiyojdan ko'proqdir. Shuningdek, pishloq oqsillarga va D vitaminiga boy. Shuni ta'kidlash kerakki, boshqa qattiq pishloqlarda ham juda ko'p kaltsiy bor. Qanday bo'lmasin, har 100 gramm qattiq pishloqni iste'mol qilish tananing ushbu mineralga bo'lgan ehtiyojini 24 soat davomida to'liq qoplaydi.Ratsionga rioya qiladigan odamlar uchun yuqori kaloriyali pishloqlarni eslab qolish kerak va yuqori kaloriyali ovqatlardan tashqari ularning dietasini aniq muvozanatlash kerak.
Sedana
Sedana o'simlik mahsulotlari orasida Ca bo'yicha mutlaq rekordchidir. 100 g sedanada 975 mg kaltsiy va 17,7 g protein mavjud.Sedana sof shaklida kamdan kam iste'mol qilinadi, ko'pincha u pishirilgan mahsulotlar yoki holva bilan iste'mol qilinadi. Ammo, bu holda, pishloqda bo'lgani kabi, ortiqcha kaloriyalarni iste'mol qilish xavfi mavjud.
Yog'dagi sardinalar
Konservalangan baliqlar issiq jarayonlardan o'tadi, shuning uchun sardinalar suyaklar bilan birga iste'mol qilinadi, bu tabiiy ravishda Ca tarkibini ko'paytiradi, 100 g ga 82 mg ni tashkil qiladi, shuningdek, yuz gramm konserva tarkibida 24,6 g protein va 6,8 mkg vitamin mavjud.
Bodom
Kaltsiyga boy (100 g ga 216 mg), bodomning faqat bitta kamchiligi bor - yuqori kaloriyaga ega. 100 gramm yong'oq qo'shimcha 580 kkal olib keladi.
Sarimsoq piyoz
100 gramm sarimsoqda 181 mg kaltsiy va 6,4 g protein mavjud bo'lib, o'simlik ko'plab shifobaxsh xususiyatlarga ega. Yagona kamchiligi esa - o'ziga xos xidi, shu bois ham bu mahsulotning kunlik iste'molini cheklaydi.
Petrushka
100 g petrushkada 138 mg kaltsiy va 3 g oqsil mavjudligidan tashqari, o'simlik C vitaminiga juda boy. Petrushkani salatlar va go'shtli taomlar uchun ziravor sifatida ko'proq iste'mol qiling.
Sut
Proteinni o'zida mujassamlashtirish bo'yicha sut ilg'or hisoblanadi. Sutda 100 g dan 120 mg gacha kaltsiy va 3,3 g protein mavjud.
Funduk
Bodom singari, bu juda yuqori kaloriyali mahsulot (630 kkal). Ammo u juda kaltsiyga boy 114 mg va 15 g protein mavjud.
Soya
100 g pishirilgan soya tarkibida 102 mg kaltsiy va 16,6 g protein mavjud.
Сообщения из Facebook