просмотров
Birinchi McDonald's restorani (hali hech qanday tarmoq yo'qligida) 1940 yilda San-Bernardinoda (Kaliforniya, AQSh) ochilgan. Dastlab aka-uka Richard va Mauris MacDonald tomonidan asos solingan, avtoulovchilarga mo'ljallangan barbekyu restorani sifatida joylashtirilgan. Ammo 1948 yilda ular aynan gamburger qilishini boshladilar.
Shunday qilib, ular barbekyu tushunchasidan voz kechib, soddalashtirilgan va standartlashtirilgan menyuga o'tdilar. Unda faqat gamburger, chips va apelsin sharbati bor edi. To'g'ri, 1949 yilda ozuqalar ro'yxatiga kartoshka frisi va Coca-Cola ham qo'shildi.
Konveyer menyu deb atash mumkin bo'lgan menyuni standartlashtirish va oziq-ovqat tayyorlash jarayoni o'z natijasini berdi: McDonald aka-uka tarmog'idagi 1 gamburger narxi atigi 15 sentni tashkil etdi - bu raqobatchilardan 2-3 baravar past edi.
Amerikalik mehnatsevarlar imtiyozlarni anglab yetdilar va sotib olish faoliyati orqali o'z ixtirolariga ovoz berishdi. 50-yillarning boshlarida jigarlar korxonasi allaqachon yaxshi daromad keltirar edi, ammo ular yangi restoranlarni yaratishga sarmoya kiritmadilar, balki franshizaga murojaat qilishdi. Shu tufayli 1953 yilda Feniks (Arizona) va Dauni (Kaliforniya) da McDonald'sning restoranlari ochildi.
Aka-ukalar franshiza uchun umumiy litsenziyani 1954 yilda sut mahsulotlari sotadigan avtomatlar sotuvchisi Rey Kruga sotdilar. 1955 yilda u Illinoys shtatidagi DesPlains shahrida ushbu tarmoqning birinchi restoranini ochdi.
Ushbu restoran va San-Bernardinodagi aka-uka McDonaldlarning restorani kelajakdagi tezkor ovqatlanish tarmog'ining eng qadimgi muassasalari bo'lib, bugungi kunda dunyoning 119 mamlakatida 70 millionga yaqin kishi har kuni ovqatlanadi.
Сообщения из Facebook