просмотров
Ko’pincha bananlar yetilmagan holda sotilishi mumkin. Ularning pishib yetilishi uchun uy haroratida saqlash lozim. Bananlarning terish jarayoni qanday kechadi? Quyida biz sizlarga shu haqda ma’lumot berib o’tamiz.
Boshoqlarda meva tuguni paydo bo’lishi bilanoq ular biror narsa ta’sirida zararlanmasligi uchun polietilen g’ilof bilan o’rab chiqiladilar.
Shu g’iloflar ichida bananlar o’n bir hafta davomida o’sadilar. Ular yetilmaslaridanoq terib olinadilar, chunki bananlar dunyoning turli burchaklariga eksport qiladilar, yo’lda esa ular yetilish jarayonida ozgina kichrayadilar.
Bananning terish jarayonida ham hech qanday sir yo’q. Buning uchun ikki kishining o’zi kifoya. Birinchisi uzun tayoqqa o’rnatilgan pichog’i bilan boshoqni kesib oladi, ikkinchisi esa uni ehtiyotkorlik bilan yelkasiga qo’yadi.
Banan terib olingandan keyin meva bergan o’simlik butunlay olib tashlanadi, chunki u boshqa meva bermaydi. Plantatorchilar bunga achinmaydilar: eski banan o’rniga darhol yangisi o’tkaziladi. U ham bir necha haftadan keyin meva beradi. Darvoqea, banan aslida daraxr emas, o’t hisoblanar ekan.
Terib olingan banan boshoqlari qadoqlash stantsiyasiga olib boruvchi kanat yo’lakchasiga osiladilar.
Qadoqlash stantsiyasida banan boshoqlari oqar suvli hovuzga 20-30 daqiqaga solinadi. Bu bilan boshoqning kesilgan yeridan meva sharbatining oqib chiqib ketishining oldi olinadi.
Qadoqlash stantsiyasida bor-yo’g’i 5-6% meva sifat nazoratidan o’tmaydi. Eksport uchun yaroqsiz banan mahalliy bozorda sotiladi. Bunday mevadan bolalar ozuqasi yoki maxsus banan uni tayyorlanadi.
Banan yuvish bilan asosan ayollar shug’ullanadilar.
Bananlar hovuzda ishlov berib olingandan keyin quritiladi, polietilenga o’ralib, firma muhri tushirilgan maxsus yashiklarga joylanib, dengiz yo’li orqali jo’natiladi. Shu yo’l arzonroq aylangani uchun ko’proq mahsulot jo’natish mumkin.
Сообщения из Facebook