просмотров
1.Mandarinlarning vatani - Osiyo. Olimlar mamlakat to'g'risida esa bahslashmoqda: bu Hindiston (masalan, uning shimoliy qismi) yoki Xitoy bo'lishi mumkin.
2.Ismning kelib chiqishi borasida tortishuvlar ham davom etmoqda. Eng mashhur versiya - tsitrus mevalarini Xitoy amaldorlari bilan bog'laydigan versiya. Aytilishicha, bu mevalar dastlab bu oliyjanob odamlarning bog'larida yetishtirilgan.Yana bir variant - Ispan tilidagi "se mondar" so’zidir, bu so'zma-so'z "tozalash oson" degan ma'noni bildiradi.
3.50 dan ortiq turli xil mandarin turlari, shu jumladan boshqa sitrus mevalari bilan duragaylar mavjud. Do'kondan ko'plab mevalar aslida duragaylar ekanligi sir emas. Masalan, javonlarda ko'pincha tangelo (mandarin + greyfurt),klimentinlar (mandarin + apelsin), kalamondinlar (mandarin + kumquat) topishingiz mumkin.
4.Xitoyda mandarinlar boylik va farovonlik timsoli hisoblanadi. Qadimgi kunlarda uy egalari qadrli mehmonlarga bu mevalarni berishardi va shu bilan o'zlarining eng yaxshi tilaklarini ko'rsatishardi.
5.Mandarinlarni iste'mol qilish – organizmni vitaminlarga boyitishning ajoyib usuli hisoblanadi. Ushbu meva tarkibida apelsin singari ko'p miqdorda C vitamini mavjud va A vitamin esa 3 baravar ko'p. Bundan tashqari, mandarin antioksidantlarga, kletchatka va bioflavonoidlarga boy. Bundan tashqari, bitta mevada o'rtacha 40 kaloriya bor. Bu mevani bir vaqtning o'zida ko'p iste'mol qilishni yaxshi ko'radiganlar uchun ajoyib yangilik - bu mevalardan aniq vazn yig’maysiz!
6.Mandarinlar Yevropaga faqat 19-asrda yetib borgan.
7.Mandarinlarning po'stini tashlashga shoshilmang! Undan ham foydalanish mumkin:uni ichimliklar va pishiriqlar uchun hid beruvchi sifatida foydalaning. Ammo bundan oldin, po’stni sirkali suv bilan yuvib tashlang, bu kimyoviy moddalarni ketkazishga yordam beradi. Bundan tashqari, yorqin po'stlog'dan ham foydalanmang, chunki yorqinlik meva mum bilan qoplanganligini anglatadi.
8.Mandarinlar uzoq vaqt davomida buzilmasligi uchun oddiy saqlash sharoitlariga rioya qiling. Ushbu sitrus mevalari quruqlikka va yuqori haroratga toqat qilmaydi, shuning uchun muzlatgichning pastki tortmasi ular uchun eng yaxshi joy bo'ladi.
9.SSSR davrida butun respublikani Abxaziya mandarinlar bilan ta'minlagan. Abxaziya mandarinlari noyabr-dekabr oylarida, yangi yil vaqtida pishib yetardi.
10.Tish shifokorlari ko'p miqdorda mandarinni iste'mol qilgandan keyin og'zingizni suv bilan yuvishni tavsiya qiladi. Buni kislotani tishlardan tozalash uchun qilish kerak.
11.Mandarinlarda deyarli nitratlar mavjud emas. Gap shundaki, mevalar tarkibidagi kislota ularning ta'sirini kamaytiradi.
12.Eng nordon mevalarni qanday bilib olish mumkin? Juda oddiy! Ular o'rta kattalikda va tekis shaklga ega. Bular Unshiu mandarinlari, va agar siz shirinni yoqtirmasangiz, unda siz ushbu mevalarni tanlashingiz kerak.
13.Biz mandarinlar kuchli allergen bo'lishi mumkinligini unutmasligimiz kerak.Oshqozon-ichak trakti kasalliklari bo'lgan odamlar tsitrus mevalari bilan ehtiyot bo'lishlari kerak.
14.Mandarin yog'i selulitga qarshi yaxshi yordam beradi.
15.Mandarin mevalari taxminan 6-8 oy davomida pishib yetiladi. Ushbu turning daraxtlari 5 metrgacha o'sishi mumkin!
Сообщения из Facebook