Gretsiya bo’lgan sayohatni oddiy va esda qolmas sayohat deb deyarli aytib bo’lmaydi. Bu ajoyib mamlakatga kelib qolganingizda, sizni go’zal issiq plyajlar, o’ta iliq dengiz, mahalliy yashovchilarning mehribonligi va… tengi yo’q taomlar hayratda qoldirishi aniq.
Mahalliy oshxona juda xilma-xildir, bundan tashqari, har bir tuman o’z shohona taomlariga ega. Sizning e’tiboringizni bir qator juda mazali grek taomlari ro’yxatiga qaratmoqchimiz.
Mahalliy fast-fud
Gretsiyaning asl yashovchilarining omadi chopdi, bizga odat bo’lgan xot-doglar ularda kichik hajmdagi shashliklarga almashgan va uning nomi “Suvlaki”. Bu taom katta talabga ega va hech qanaqasiga uni hatto eng mashhur restoranda tayyorlanadigan gamburger bilan taqqoslab bo’lmaydi. Bu taomni tayyorlashda ko’pincha oliva yog’ida marinadlangan, ustiga limon sharbati, oregano, qalampir va biroz tuz sepilgan qo’y go’shtidan foydalaniladi. Agar siz Qora dengiz bo’yida yashaydigan bo’lsangiz, unda siz albatta Sochidagi “Olimp” suvlakidagi – bu milliy grek oshxonasi va rus qalbi birikadigan joyda, taomni ta’tib ko’rishingiz lozim.
Ajoyib «Meze»
Gretsiya oshxonasi bilan eng qisqa muddat vaqtda tanishish mumkin – shunchaki “meze” ni tanlang. Bu taom o’zidan nimani tashkil qiladi? Asosiy tarkibiy qismlarini o’zida mujassamlashtirgan katta tovoqni, va unga quyidagi mahsulotlar kiradi: - suvli olivkilar, - taniqli pishloq “feta”, - turli xil sabzavotlar, - “dolmades” taomi, - shirin kotletalar, - tefteli, - sabzavotlar (farshlangan ko’rinishda), - turli xil souslar, - dengiz mahsulotlari (grildan).
Hushbo’y «Musaka»
Baklajanli taomlar – grek oshpazlarining eng zo’r taomlaridan biri. E’tiborni aynan “musaka” da to’xtatishimiz mumkin. Bu go’sht, baklajan va kartoshkali, sariyog’ sous qo’shilgan qavatli pishiriq. Bu taomni qabul qilganingizda, siz ochlik hissi boshqa bezovta qilmasligini va boshqa biror narsani buyurishga hojat yo’qligini tushunib yetasiz.
Pishloqlar xima-xilligi
Siz iloji boricha ko’proq pishloq turlarini tatib ko’rishingiz shart va lozim! Ajoyib “feta” 12 xil turlariga ega. Pishloq mahsulotlarini nafaqat mustaqil taom sifatida, balki boshqa mahsulotlar bilan birgalikda, masalan, “xoriatiki” salati, biz uni “grecheskiy” deb bilamiz, iste’mol qilish mumkin.
Pishloq mahsulotlarining havaskorlari mahalliy pishloqni qovurilgan tarzida tayyorlanish uslubidan hayratda qolishadi. Uni yoki klyarda, yoki biror bir sous ostida yoki shunchaki limon qo’shib tayyorlashadi.
Grekcha yogurt
Bu yogurtni tayyorlash retsepti boshqa xalqdan olinganligini bilasizmi? Lekin grek oshpazlariga bu fakt haqida hech ham eslatmang – xafa bo’lishlari mumkin. Eng taniqlisi va talab qilinadigani “tsatsiki” yoki “dzadziki” deb deb atashadi.
Dengiz mahsulotlari (grilda tayyorlangan)
Bu yerdagi aborigenlar grilda ajoyib taomlar olishlari sizga ma’lummi? Dengiz mahsulotlarining sifati va tozaligidan gumon qilmaslik kerak – hammasi yaqinda ushlab olingan. Ko’pgina kafe va restoranlarda mehmonlarga akvarium ichidan xohishiy baliqni tanlash va uni tayyorlab berish imkoniyati beriladi.
Сообщения из Facebook