просмотров
Biz bu muammoni yechimini topishga harakat qildik, va guldastalarniumrini uzaytirish uchun juda oddiy va sinalgan usullarni yeg'ib oldik.
1. Gullarnikatta va toza idishga joylashtiring.
Har doimtoza idishni ishlating, bu gullarga xavf keltiruvchi bakteriyalar va boshqa mikroorganizmlarniko'payishini oldini oladi. Barglarni ezib qo'ymaslik uchun bo'g'zi keng idishnitanlang.
2. Gullarni issiq suvga qo'ying
Qaynab turgan suvga emas albatta. Harorati 43-44°C bo'lishi lozim. Idish bilan gullarni esa salqin joyga qo'ying. Issiqsuvdagi molekulalar yaproqda tez harakatga kelgan payt, salqin havoda turgangullar kamroq namlikni yoqotadi. Shu tufayli gullarning umri uzayadi. Bujarayon “zakalka” deb ataladi.
3. Yoki illiq suv, agar “zakalka”ni qo'llashniistamasangiz.
Avvalgi usulni qo'llashni istamasangiz, guldastani shunchaki illiqsuvga, yoki xona haroratidagi suvga soling. Qirqilgan gullar illiq suvni muzdaksuvga nisbatan yaxshiroq shimadi.
4. Pastqisimdagi barglarni olib tashlang.
Gullarni ko'p vaqt tetik saqlash uchun, guldondagi suvga tushuvchibarglarni olib tashlang. Suvda joylashgan barglar juda tez chiriydi va gulningqolgan qismiga ziyon keltiruvchi bakteriyalarni oziqlantiradi.
5. Suvni almashtiring.
Gullaringiz tetik qolishi uchun suvni almashtirib turing. Toza suvquyishdan avval idishning ichki qismini axlatdan tozalab oling. Bu infeksiyapaydo bo'lish havfini kamaytiradi.
6. Poyani burchak shaklda qirqing.
Har bir poyani qirqishni unutmang. Buni 45° burchakda o'tkir qaychida qiling.Shunda gullar namlikni osson shimib oladilar. Buni bevosita poyani suvga solishdanavval qilgan maqul.
Agar gap atirgullar haqida ketayotgan bo'lsa, poyasini suv tagidaqirqmoq maqul, atirgullar tez so’lishga olib keladigan namlikni shimib olishuchun qiyinlashtiruvchi havo pufakchalar va bakteriyalarga nihoyatda sezgirbo'ladilar.
7. Gullar uchun konservantlardan foydalaning.
Ularni o’zingiz tayyorlashingiz va bog'dorchilik do'konidan sotibolishingiz mumkin.
Konservantlar sababli gullar ko’p vaqt tetik bo'lishadi, modomiki ularhayot uchun barini olishadi. Bundan tashqari konservantlar tarkibidabakteriyalar ko'payishishini oldini oladigan “biotsila” mavjud.
Konservantdagi universal retsept – bu tozalagich va sitrus aralashmasi. Suvgatarkibida shakar va kislota mavjud bo'lgan istalgan gazli ichimlikni qo'shing. Birqism gazirovkaga uch qism suvni keyin bir necha tomchi tozalagichni (ko'p emas)zararli mikroorganizmlarni o'ldirish uchun qo'shasiz. Bu aralashma do'kondan xaridqilingan konservantlarga nisbatan ancha samaraliroq.
8. Gullarni quyoshdan, issiqlikda va mevalardanasrang.
Qirqilgan gullarga quyosh nurlari tushish kerak emas, hamda issiqlikmanbalari va bevosita mevalar oldiga qo’ymang. Gap shundaki mevalar o'zidanetilen gazini ajratadi, bu esa barglar tez to'kilishiga sabab bo'ladi.
9. So'ligan gullardan tezroq xalos bo'ling.
So'lishni boshlagan gullardan tezroq xalos b’olmog'i lozim. Aks holdaular bilan ham qolgan gullar so'lishni boshlaydi. Bu albatta etilen ajratuvchimevalar va so'ligan gullar bilan bog'liq.
10. Gullarni to'g'ri tarkibiy qismlang
Har hil gullar ham qo'shnichilikni xush ko'rmaydilar. Qirqilgan nargisva giatsintlar o'zlaridan har xil zararli kimyoviy moddalar ajratadilar,shuning uchun ularni alohida guldonlarga qo'ygan maqul.
Agar gul urinishlaringizga qaramay baribir so'lishdadavom etsa unda bir oz vaqt illiq suvda ushlang. Bu hayotga qaytarish so'ngiyo'li.
Сообщения из Facebook