просмотров
Biz siz bilan mahsulotlarning sofligii uzoqroq saqlashga yordamlashadigan 10 maslahat bilan bo’lishmoqdamiz.
Sutni bir nacha hafta uchun muzlatibqo’yish mumkin.
4 litr sut sotib oldingiz, lekin dam olishga ketishgato’g’ri kelib qoldi? U isrof bo’lmaydi. Sutni muzlatib qo’yish mumkin, lekinbunda bir necha qoidalarga rioya qilish lozim. Idishdan biroz sutni quyibtashlang – muzlashni boshlaganda hajm jihatdan kengayadi. Eng a’losi yangisutni mzlatish va uni muzlatgishda 4-6 hafta saqlash.
Yax uchun mo’ljallangan idishdatuxumlarni muzlatish.
Shunday holatlar bo’ladiki, biz barcha tuxumlarniyangiligida ishlatishga ulgurmaymiz yoki oqini ishlatamizi sarig’ini esa nimaqilishni bilmaymiz. Ularni ham muzlatib qo’yish mumkin! Buning uchun ularnichaqib, biroz tuz yoki shakar qo’shib (bu ularga boshlang’ich holatinisaqlashga yordam beradi) yax idishga quyib chiqamiz va keraklik holatlarda esaishlatamiz.
Muzlatish paketida har qanday sousnisaqlaymiz
Qolib ketgan qayla – muzlatishga yana bir da’vogar.Qaylani saqlov paketiga solamiz va bir soatdan keyin u shunday qattiq holatgakeladiki siz uni kubik qilib kesishingiz mumkin va bu kubiklarni ehtiyojgako’ra ovqatlarga qo’shib ishlatasiz.
barglari qog’oz sochiq tufayliuzoqroq yangi/sof holatda saqlanadi.
Salat barglari butun hafta davomida sof va qarsildoqholatda qoladi, agar siz ularni qog’oz sochiqqa o’rab qo’ysangiz,albatta. Bu bilannamlik qo’g’oz sochiqqa singadi va barglarning so’lishining oldini oladi.
Olmalarni muzlatgichda bir nachahaftalab saqlash mumkin.
Olmalar boshqa mevalarga qaraganda o’z sofliginiuzoqroq muddatga saqlaydilar. Biroq siz ular muzlatgichda o’z ta’m xossalariniuzoq vaqt yo’qotmasliklarigi mumkinligidan xabardormisiz. Asosiysi – olmalarorasida bo’sh joy qoldirishni unutmang, masalan, har birini gazeta bilan o’rab– bir meaning ikkinchisi bilan to’qnashuvi tufayli yetishi mumkin bo’lganzararning oldini olasiz.
Sabzi yaxshi xolatda qolishi uchununi qumda saqlash mumkin.
Sabzini qumda saqlash bog’bonlar orasida mashxurusuldir. Buning ajablanarli tomoni yo’q, chunki qum sabzavotlardan namlikningbug’lanishing oldini oladi va chirish jarayonini sekinlashtiradi.
Smetana yoki tvorogning aynishinioldini olishga oddiy usul yordam beradi: ularni oyogini osmondan qilibaylantirib qo’ying.
Tvorog va smetanali idish ikki barobar uzoq sofsaqlanadi, agar siz ularni muzlatgizchga qopqog’ini pastga qilingan holatdajoylashtirsangiz. Bu sutli mahsulotlarni aynituvchi bakteriyalarning o’sishinisekinlashtiruvchi vacuum yaratadi.
Ko’k piyozning yangiligini uni suvlistakanga/idishga solib uzoq vaqt saqlash mumkin.
Ko’k piyoz uzoqroq yangi holatda qolishi mumkinagar uni suvli idishda saqlansa. Piyozni sizga kerakli joyda kesing va uo’sishda davom etadi.
Yangi ko’katarni shishali qadoqdasaqlagan ma’qul.
Yangi ko’katlarni saqlashga eng ma’qul vosita bu shishali bankadir.Bunday usul yangi piyoz, ukrop va petrushkaningta’mi va xidini bir oy davomida saqlashga yordam beradi. Shunda qilib ko’kat aynimaydi, sarg’aymaydi,qurib qolmaydi va yoqimli xidini yo’qotmaydi.
Asal oksidlanmasligi uchun engyaxshisi shishali bankada saqlashdir.
Asal yillar davomida saqlanishi va o’zining fordalixususiyatlarini yo;qotmasligi mumkin. Lekin uni to’gri joyda va to’gri idishdasaqlash juda muhim. Eng yaxshi tanlov – mustahkam qopqog’li to’q ranglishishali banka. Asalni temir idishda, emalli idishda, misli qadoqda saqlash mumkinemas, bu holatda asal oksidlanib ketadi.
Сообщения из Facebook