Barcha kasblar muhim: butun dunyodan 8ta eng g’alati degustatorlar
Barcha kasblar muhim: butun dunyodan 8ta eng g’alati degustatorlar
Somelye kasbi haqida gap ketganida, ko’pchilik shunday odamni hayoliga keltiradiki, o’tkir hid bilish qobiliyatiga ega va vinolarni farqiga yahshi boradigan deb. Aslida esa bu kasb anchagina keng, va shunday odamlar borki, ular mutloq boshqa narsalarni ta’tib ko’rishadi, ba’zida umuman kutilmagan narsalarni.

Shunday turli tekila.

Shunday turli tekila.

1. Suvli somelye

1. Suvli somelye
Martin Rize – somelye, lekin u vinolar haqida juda ham kam biladi. Chunki u, Qoshma Shtatlarda yagona bo’lgan professional suv somelyesi. Germaniyada tug’ilib, bolaligidan suvni turli ta’mlariga oshiq bo’lgan. Uning ota-onasi, mehmonhona sanoatida ishlagan, ta’til vaqtida o’g’lini butun Yevropa bo’ylab olib yurishgan, va shunda birinchi qilgan ishi, bu vodoprovod suvini ta’tish bo’lgan. Kechroq u bildiki, unda tabiatdan alohida qobiliyati bo’rligi, bu esa bolaga turli mineral suvlari tarkibidagi nozik farqlarni bilish imkonini bergan. Rizeni omadi bor ekan, uning qobiliyatini talab qiladigan ish topilgan – suvli somelye.
U bunday g’ayrioddiy lavozimda Los-Andjelesdagi Patina Groupda ishlamoqda. Martin qobiliyatlari mineral suvlar savdosini Nemis uyushmasi tomonidan tan olingan, u shuningdek unga sertifikat ham bergan. AQSHda Rize bo’lib 0-1 viza mahsus ruhsat bo’yicha ishlashadi, u faqatgina “noyob qobiliyatlarga yoki yutuqlarga ega bo’lganlarga” beriladi.

2. Sutli somelye

2. Sutli somelye
Bas de Grot – Martin Rize bilan dunyodagi eng oson va noyob ish sohasida bellasha oladi. De Groot – sayoradagi yagona sutli somelye. U doim sutni katta muhlisi bo’lgan, har kuni 3litrdan dan 4 litrgacha ichib. Hozirda esa, erkak kishi dunyo bo’ylab sayohat qilmoqda, turli makonlarda hom sutni ta’tib ko’rib va uning noyob hususiyatlari va ustunliklari haqida odamlarga aytib berib.

3. Zaharlar degustatori.

3. Zaharlar degustatori.
Brayan Fray – Kvinslend Universiteti zoologi, u dunyodagi eng zaharli hayvonlarga mubtalo bo’lgan. U o’z hayotini havf ostiga qo’yishdan qo’rqmaydi, bu hayvonlarni kimyoviy quroli evolyutsiyasini o’rganish uchun. Ohir oqibat, bir nechta chaqishlar hech narsa emas, zahar va chaqishlar haqida, huddi enofil vinoni tasvirlagan odamday oson gapiradigan odam uchun. Frayni 26 hil zaharli ilonlar chaqishgan, bundan tashqari so’ngalchilar, skolopendralar, chayonlar va qutili meduzalar chaqishgan. Sobiq suzuvchi hozirgacha yahshi formada bo’lsa ham, uning tanasini jarohatlanish katalog sifatida ishlatish mumkin. Brayanni echkemar chaqqanidan so’ng, uning o’ng qo’lini ko’rsatkich barmog’i sezmay qolgan, uchta umurtqalari esa metal bilan qotirilgan, termit inidan qulaganidan so’ng.

4. Gorchichnikli somelye

4. Gorchichnikli somelye
Somelye butun jahonda hurmatga ega. Ularni ta’m sezgisiga istalgan ichimlik tanlovida ishonishadi. Lekin ziravorlarni keng dunyosi haqidachi. Peryett Hattner – somelye, u tanish frantsiyalik gorchitsa brendi Maillega ishlaydi Nyu-Yorkdagi birinchi amerikalik butikda. Bu magazinda quyib berishga (ha, aynan quyib berishga) 5 hil turdagi gorchitsalar taklif qilinadi, yana 30 hildan ortig’i esa ko’proq tanish bo’lgan shaklda.

Ваша реакция?

Сообщения из Facebook